Akrylmaling – Den alsidige maling

akrylmaling

Akrylmaling er en hurtigt tørrende maling, der er fremstillet af pigmenter, der er blandt op i en akrylpolymeremulsion. Akrylmaling er vandopløselig, men bliver vandafvisende, når den er tør. Afhængigt af hvor meget malingen fortyndes med vand eller modificeres med akrylgeler, -medier eller -pastaer, kan det færdige akrylmaleri ligne en akvarel, en gouache eller et oliemaleri eller have sine egne unikke egenskaber, der ikke kan opnås med andre medier.

Akrylmaling har mange fordele: den tørrer meget hurtigt, den er relativt billig, den er alsidig (kan bruges til en række forskellige teknikker), og den har levende farver. Du kan fortynde akrylmaling med vand for at bruge den som akvarelfarve, eller du kan bruge den ufortyndet for at opnå en tyk, impasto effekt. Du kan også tilsætte akrylgeler og mediums for at ændre malingens konsistens og tørretid, og for at skabe forskellige effekter. Køb akrylmaling hos Alt I Farver.

Akrylmaling i alle regnbuens farver

Akrylmaling fås i et bredt udvalg af farver, herunder både traditionelle pigmenter som cadmiumrød og titanhvid, og mere moderne fluorescerende og iriserende farver. Akrylmaling kan bruges på en række forskellige overflader, herunder lærred, papir, træ, metal og plastik.

En ulempe ved akrylmaling er, at den kan være vanskelig at fjerne fra tøj eller andre overflader, når den er tørret. Med lidt knowhow kan du dog nemt fjerne eventuelle spild ved et uheld.

Sådan fjerner du akrylmaling fra tøj

Hvis du ved et uheld har spildt akrylmaling på dit tøj, skal du ikke være bekymret – det kan nemt fjernes hvis du bare ved hvordan! Læg først det plettede område i blød i koldt vand i et par minutter. Påfør derefter en lille mængde opvaskemiddel eller vaskemiddel på pletten, og skrub forsigtigt med en blød børste. Til sidst skylles området med koldt vand, og tøjet lufttørres. Hvis pletten stadig er synlig, kan du gentage denne proces, indtil den er helt væk.

Sådan fjerner du akrylmaling fra andre overflader

Hvis du ved et uheld har spildt akrylmaling på en anden overflade som f.eks. træ, metal eller plastik, skal du først tørre overskydende maling op med et papirhåndklæde. Hvis malingen er blevet tør, så kan du varme pletten op med eksempelvis en hårtørre og med lidt held løfte hele pletten af i et stykke. Er pletten derimod stadig våd, så kan du med fordel prøve at blødgøre pletten ved brug af enten madolie eller brun sæbe.

Akrylmaling er en alsidig maling, der kan bruges til en række forskellige teknikker. Med sit brede udvalg af farver og sin nemme rengøring er det ikke underligt, at akrylmaling er så populær blandt kunstnere!

Akrylmaling til børn

Akrylmaling er perfekt til børn! De tørrer hurtigt, så du behøver ikke at vente i timevis på, at malingen tørrer. De er også meget nemme at rengøre – det kræver bare lidt vand og sæbe. Og fordi de findes i så mange forskellige farver, kan børnene eksperimentere og have det sjovt med at skabe deres egne mesterværker! Samtidig involverer det ikke giftig terpentin, som eksempelvis er påkrævet når du arbejder med oliemaling, og derfor er det et sundere alternativ til de kære små.

Så hvad venter du på? Kom i gang med at male!